Wat te doen als je snel overprikkeld raakt?

2023-06-06
ZoMa Opleidingen

Overprikkeling is een veelvoorkomend probleem in onze moderne samenleving, waar we constant worden blootgesteld aan allerlei prikkels, zowel online als offline. Het kan leiden tot stress, angstgevoelens en zelfs burn-out. En sommige mensen zijn hier van nature meer vatbaar voor. Voornamelijk mensen die hoogsensitief zijn. Toch  zijn er manieren om met overprikkeling om te gaan en jezelf tot rust te brengen. In dit artikel delen we enkele effectieve tips en strategieën die je kunt gebruiken als je snel overprikkeld raakt.

Een rustige omgeving en ademhalingstechnieken

Een rustige omgeving kun overprikkeling tegengaan. Dit kan een stille kamer, een hoekje in de tuin of een rustig park zijn, zolang het maar vrij is van afleidingen zoals elektronische apparaten. Je kunt thuis bijvoorbeeld planten, kussens of kaarsen neerzetten om een ontspannende sfeer te creëren. Daarnaast kun je met ademhalingstechnieken je hartslag verlagen. Probeer bijvoorbeeld de 4-7-8 ademhaling: adem in door je neus gedurende 4 seconden, houd je adem 7 seconden vast en adem uit door je mond gedurende 8 seconden. Herhaal dit een aantal keer totdat je merkt dat je je rustiger voelt. Op deze eenvoudige maar effectieve ademhalingstechniek kan je ontspannen en kalmeren wanneer je overprikkeld bent. Leer er meer over op https://www.zoma-opleidingen.nl/.

Verander je gewoonten

Digitale overprikkeling is tegenwoordig een groot probleem. Je kunt de tijd die je op sociale media doorbrengt beperken en meldingen op je telefoon uitschakelen. Maak bewust tijd vrij voor digitale detox momenten waarin je volledig offline gaat, zodat je brein de nodige rust en ruimte krijgt om te herstellen. Het is ook essentieel om regelmatig te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld een boek lezen, mediteren, wandelen in de natuur of luisteren naar rustgevende muziek. Kies een activiteit waarvan je kunt ontspannen en genieten. Een overvolle agenda kan echter leiden tot overprikkeling, dus kijk goed naar je dagschema. Zorg voor voldoende rustmomenten en vermijd overmatig multitasken. 

Leer je grenzen kennen en onderzoek je triggers

Daarnaast moet je je eigen grenzen leren kennen en deze bewaken. Dit betekent dat je nee moet durven zeggen tegen verplichtingen of sociale activiteiten die te veel stress of overprikkeling met zich meebrengen. Wees niet bang om voor jezelf op te komen en tijd en ruimte op te eisen die je nodig hebt om jezelf weer op te laden. Daarnaast moet je je bewust worden van de specifieke dingen die jou overprikkelen. Reflecteer op situaties, omgevingen of activiteiten die een negatieve impact hebben op je welzijn. Identificeer je triggers en neem proactief maatregelen om ze te vermijden of om er beter mee om te gaan.